mutfak kedileriyiz biz, yumurtaları kırarız, unları saçarız, tasmadan kaçarız. pişerken koklar, doyunca da söylemesi ayıptır bir sigara yakarız.

10 Mayıs 2008 Cumartesi

acılı ezme /ezme




Benim hemen hemen her zaman cidden zevk alarak yediğim bir şey acılı ezme. Özellikle yanında boş pide ile, ısmarlanan yemek gelmeden önce, deli gibi açken, bazen o kadar zevk alıyorum ki yemekler kalsın ben böyle takılırım diyorum. Fakat bu kadar sevmeme rağmen evde hiç denememiştim, ablamın Kazakistan'dan gelmesini de bahane bilerek hazırladığımız sofrada ezmeye de yer olsun istedim ve en sonunda geçen hafta denedim.


Malzeme:

Büyük kırmızı domates, ama şu içi sarı domateslerle falan yapılmaz bu aklınızda olsun.Resimdeki kadar için ben üç tane orta boy domates kullandım.

Bir küçük ya da yarım büyük salatalık.

Taze nane (üç beş sap yeterli)

Maydonoz

Bir kaşık domates bir kaşık biber salçası (yemek yenen kaşık)

Acı pul biber, normal toz kırmzı biber

Yarım limon suyu, az sirke (bunlar şart değil)

tuz

Yarım orta boy soğan (incecikkk doğranmış)

zeytinyağ

karabiber vb.


Yapılış:

Domates ve salatalıkların kabukları soyulur, ve ince dilimler halinde kesilirler. Sonra bu ince dilimler daha da ince ince kıyılırlar. Bunu yaparken büyük ve keskin bir bıçak oldukça işinize yarar. Bu kıyılmış karışıma soğanlar da eklenir ve suları süzülür, bunun için tel elek, daha da
iyisi bir tülbent kullanın bence.
Bu süzülmüş karışımın tamamen ezik olmaması lazım, yani sadece suları hafifçe süzülecek, eciş bücüş olmayacaklar. Karışım tabağa alınır, içine kıyılmış nane ve maydonoz eklenir ve karıştırılır. Sonra ise salçalar, zeytinyağ ve baharat eklenir ve bir kaşık yardımıyla iyice karıştırılıp malzemeye yedirilir son eklenenler. İstenirse azıcık sirke, limon suyu ve biraz daha zeytinyağ eklenir ve son kez karıştırıldıktan sonra yarım saat falan dinlendirilir, afiyet olsun.


Hiç yorum yok: